A közösség ereje

Kutyának való hely

2014. október 20.

Ma folytatjuk a legmenőbb közösségi gazdaság érdekes, izgalmas és menő cégeinek bemutatását. A sorozat előző (nyitó) részében az Airbnbről olvashattak, ma pedig ismét egy érdekes kezdeményezést mutatunk be, remélve, hogy nem csak a kutyatulajdonosokat érdekli majd.

DogVacay.jpeg

A kutyatartás számtalan előnye (melyeket most nem állunk neki felsorolni) egy-két nehézséggel is jár, és ezek közül kétségkívül az egyik legnagyobb az, hogy hová tegyük a kedvencünket, ha mondjuk nyaralni megyünk, és nem vihetjük magunkkal.

Megoldás persze akad, de valahogy sem a „majd a szomszéd ránéz és ad neki enni”, sem a „beadjuk anyámékhoz” nem tűnik tökéletesnek, és nem is biztos, hogy mindenkinek módjában áll ezt meglépni. Ott vannak persze a kutyapanziók is, ahol az állatok (jó esetben) színvonalas ellátást kapnak, már ha van annyi pénze a gazdának, hogy megfizesse.

A nagy ötlet

Körülbelül idáig jutott el 2012 elején egy amerikai házaspár, Aaron és Karine Nissim Hirschhorn, amikor azon töprengtek, mihez kezdjenek kutyáikkal, amíg ők úton vannak.

Maradtak egy barát, aki szívesen befogadta az állatokat, és amikor hazaértek, azt látták, hogy kutyáik boldognak tűnnek. A dolog szöget ütött a fejükbe, és a következő hetekben-hónapokban ők is vállaltak kutyafelvigyázást. Innen már csak egy lépés volt a cég megalapítása, ami akkora siker lett, hogy a klienseik köre pillanatokon belül 100 körülire duzzadt.

Kiderült tehát, hogy valós piaci igény van egy ilyen szolgáltatásra, és kihasználva az internet és a közösségi gazdaság előnyeit, létre is hozták a DogVacay nevű társaságot Santa Monicában.

A debütálás 2012 márciusában történt New Yorkban és Los Angelesben, majd júliusban már az egyész Egyesült Államokban elérhető volt, jelenleg pedig már Kanadában is működnek. (Tavaly októberben bejelentették, hogy 15 millió dollár tőkét sikerült még bevonniuk, ami már amerikai léptékkel sem nevezhető kispályásnak.)

Mindebben nyilván sokat segített, hogy az ötletet felkapta az amerikai mainstream média is, jelent meg róluk cikk az LA Times, a Forbes, az USA Today oldalain, és foglalkozott velük az NBC News is.

Nem bíznak semmit a véletlenre

Az ötlet lényege, hogy összekapcsolják a kutyatulajdonosokat a befogadó családokkal. Utóbbiaknak annyi a dolguk, hogy (ingyenesen) regisztrálnak a honlapon, és minél több információt osztanak meg magukról, és arról, milyen tapasztalatuk van az állatokkal való együttélésben.

A DogVacay itt lép be a képbe, ugyanis a cég nem bíz semmit a véletlenre, hiszen elég komolyan ellenőrzi a jelentkezők személyazonosságát, referenciáit, elbeszélget velük, mi több, online oktatást is tart. Emellett biztosítást is lehet náluk kötni, éjjel-nappal a tagok rendelkezésére áll és pénz visszafizetési garanciát is ad.

A kutya- és kisállat-tulajdonosok (mert nem csak kutyákat lehet kiadni befogadó családokhoz) természetesen olvashatnak értékeléseket, és a kapcsolatot is felvehetik a kinézett családdal, mielőtt odavinnék kedvencüket.

És hogy mi ebben az üzlet a cégnek? Nos, a befogadásért mindenki annyit kér, amennyit akar, ám az összeget a DogVacay-on keresztül kell rendezni, ugyanis a befogadó családokat a cég fizeti ki, természetesen levéve a saját jutalékát. (Mára kibővült a tevékenységi kör, hiszen a DogVacay kutyasétáltatást, napközit és last-minute foglalást is ajánl.)

süti beállítások módosítása