A közösség ereje

Cseréljünk könyvet!

2014. november 21.

Vallomásos formában kezdenénk a mai posztot: mivel imádunk olvasni, a közösség egyik számunkra legszimpatikusabb erejéről, a könyvcseréről írunk. Hiszen ki ne szeretne minél többet olvasni, szinte ingyen?

könyv.jpg

A könyvcsere bizonyos értelemben hasonlít a P2P rendszerekhez, vagy a torrentezéshez, csak éppen itt a könyv a maga fizikai valójában cserél gazdát. A rendszer népszerű, hiszen gyakorlatilag ingyen juthatunk olvasnivalóhoz, cserébe persze mi is megosztjuk a könyveinket.

BookCrossing.com

A könyvcsere, avagy bookcrossing kezdetei az online ősidőkbe nyúlnak vissza. A zsenit Ron Hornbakernek hívják, és 2011 márciusában gondolta ki, milyen jó ötlet lenne egy olyan netes oldal, ahol az ez iránt érdeklődők kicserélhetnék olvasnivalóikat. Az ötletet gyorsan követte a megvalósítás, így 2001. április 17-én el is indult a BookCrossing.com.

A siker átütő volt, olyannyira, hogy két évvel később már 113 ezer tagjuk volt, egy évvel később pedig a bookcrossing szó bekerült az Oxford Dictionary-be. Itt azért álljunk meg egy pillanatra: ha alig három évvel egy oldal elindulását követően a neve közszóvá nemesül, az alighanem felülmúlhatatlan siker…

Ha az oxfordi szótár nem lett volna elég, szintén 2004-ben az angolszász világ egyik legnépszerűbb szappanoperája, az ausztrál Szomszédok történetébe is beleírták az oldalt, ami majdnem akkora siker. :)

Az oldal pedig folyamatosan nőtt, 2010-ben 870 ezer tag regisztrált közel 6,5 millió könyvet, 2012-ben átlépték az egymillió tagos álomhatárt (8,5 millió könyvvel), tavaly májusban pedig már 1,9 millió taggal és 9,7 millió könyvvel dicsekedhettek. Idén áprilisban pedig megtartották az első Nemzetközi Könyvcsere Napot is, a sikerszéria tehát egyelőre töretlennek tűnik.

Persze miként az már lenni szokott, akadnak olyanok, akik nem nézik jó szemmel az oldal terjeszkedését. Értelemszerűen elsősorban a szerzők és a könyvkiadók és – terjesztők berzenkednek. Számos könnyed könyv szerzője, Jessica Adams például már 2003-ban kikelt BookCrossing.com ellen, mondván, hogy az oldal „elértékteleníti” a könyveket, amelyekből így kevesebb fogy, és így a szerzők is rosszul járnak az alacsonyabb jogdíjbevétel miatt.

BookMooch

A BookMooch pár év késéssel követte a nagy elődöt, és ez a késlekedés a tagok számán is látszik. A 2006-ban John Buckman által alapított nemzetközi könyvcsere-portálnak ugyan jelenleg 90 országból vannak tagjai, de „csak” 90 ezren (nekünk legyen mondva…). Ugyanakkor a közösség nagyon szorgalmasan cserélget, hiszen mintegy félmillió regisztrált könyv van fent, és naponta átlagosan 2000 cserél gazdát.

A rendszer lényege a pontokban van, a tagok minden felvitt, elküldött könyvért és visszajelzését is pontot kapnak, amit aztán „levásárolhatnak” a többi tagnál. A rendszer igazán demokratikus, hiszen minden könyv ugyanannyi pontot „ér”, a külföldi csere esetében többet számolnak fel. A tagok el is dönthetik, hogy csak a hazájukban szeretnének könyveket cserélni, vagy külföldre is küldenek, illetve onnan is kérnek.

Mint a legtöbb ilyen oldal esetében, az átláthatóság itt is kulcskérdés, minden egyes tranzakciónál érdemes visszajelzést adni, és az összes tagnál rá lehet keresni a kapott és adott visszajelzésekre.

WhatsOnMyBookshelf

Úgy látszik, 2006-ban valamiért nagyon benne volt a levegőben a könyvcsere, legalábbis a mai harmadik oldalunkat, a WhatsOnMyBookshelfet is ekkor indították, méghozzá Dan Ostermayer.

A három közül ez a legkisebb a maga 4000 tagjával, és ugyan ez a másik kettőhöz viszonyítva meglehetősen kevés, cserébe a közösség rendkívül összetartó és erős.

A WhatsOnMyBookshelf eleve kizárólag a fikciós könyvek oldalaként indult, és ezen a mai napig nem változtatott. A regisztráció ebben az esetben is ingyenes, az egyetlen kötelező elem a lakcím megadása.

Ezen az oldalon is pontrendszer működik, ám alapvető eltérés mondjuk a BookMooch-hoz képest, hogy a pontok itt valutaként működnek. Az új tag öt regisztrált könyvért kap egy pontot, ám a 100. könyvet követően már csak a cserékért jár pont.

Noha az oldal ingyenes, aki szeretné, az havonta 5 pontot megvásárolhat (egy pont 2 dollárba kerül). Ennek azért van jelentősége, mert a könyveknek itt pontértéke van, méghozzá a bolti árhoz képest meghatározott. Egy pont 20 dollárt ér, azaz egy 20 dolláros könyv egy pontba kerül, egy 40 dolláros pedig kettőbe.

Little Free Library

Végül emlékezzünk meg egy olyan kezdeményezésről, amely ugyan nem online, ám nagyon szuper ötlet, és az egyik leginkább elterjedt az Egyesült Államokban és a világ nagyon sok részén.

A Little Free Library a nevében hordozza a lényegét, azaz egy olyan ingyenes „könyvtárról” van szó, amit kisebb közösségek használnak. A kezdeményezés az Egyesült Államokban indult 2009-ben, amikor a wisconsini Hudsonban egy Todd Bol nevű férfi könyvimádó tanítónő édesanyja emlékére építette egy kis fatárolót, és megtöltötte könyvekkel. Kitette a háza előtt az utcára azzal, hogy bárki kivehet és betehet könyvet.

A szomszédjai imádták az ötletet, így a környéken hamarosan elszaporodtak a hasonló tárolók, rajtuk az Ingyen Könyv felirattal. Azóta már van természetesen honlap is, aki pedig szeretne csatlakozni, az ötleteket is kaphat a „minikönyvtárak” elkészítéséhez, amiket némi támogatói díj ellenében regisztrálni is lehet, és a GPS-koordinátákat megadva lehet megtalálni.

Tavaly már az Egyesült Államok 50 államában és 40 országban voltak hasonló minikönyvtárak. Az eredeti cél 2150 ilyen létrehozása volt, meghaladva ezzel a nagy előd, a könyvtáralapító Andrew Carnegie teljesítményét.

Nos, ez alaposan sikerült, hiszen idén januárban már 15 ezer (!) ilyen könyvtár volt világszerte, a számuk folyamatosan nő. Az első 5 év alatt 1 millió 650 ezer könyvet adományoztak és vettek kölcsön.

Ilyesmire itthon is van néhány példa, mi személyesen például egy művelődési házban találkoztunk vele, ahol bár kicsit eldugva, de áll egy könyvespolc, amiről levehet és rátehet könyvet, aki arra jár, kedve szerint. Persze, alkalomszerűen nem egyszer lehet felhívást találni könyvcserére, ezek a kezdeményezések azonban nem jelentenek állandó lehetőséget a könyvbeszerzésre.

Könyvcserélő oldal természetesen Magyarországon is létezik, méghozzá már több mint két éve működik a rukkola, ahol már közel 300 ezer könyv cserélt gazdát. A BookMooch-hoz hasonlóan itt is pontokért zajlik a cserebere. Hamarosan bővebben is beszámolunk az oldalról itt a blogon.

süti beállítások módosítása