A közösség ereje

Öt szuper közösségi oldal

2014. november 10.

A közösségi gazdaság nagymenői, mint amilyen az Airbnb, a Kickstarter, az Uber vagy a DogVacay természetesen számos (és egyre több) izgalmas, érdekes kezdeményezés is van. Ezek közül mutatunk be ma ötöt.

Vinted.jpg

Gyakorlatilag megsaccolni is lehetetlen a közösségi gazdaság erejét és volumenét, hiszen napról napra változik, gyarapodik a spektrum, új és izgalmas ötletek jelennek meg (mások pedig eltűnnek), de a siker egyik kulcsa állandó: a bizalom, ami nélkül lehetetlen áttörést elérni.

A nagymenőket (legyen az az Airbnb, a Kickstarter vagy az Uber) már nagyon sokan ismerik és használják, mai posztunkban olyanokat mutatunk be, akik talán még nem ilyen híresek, de gyorsan azok lehetnek.

Vinted

A Vinted alapötlete (mint minden jó ötlet) egyszerű: mit tegyünk a kinőtt (khmm...) vagy megunt ruhánkkal? Az oldal tulajdonképpen egy online használtruha-kereskedés, csak éppen egyszerűbb, mint bármi, hiszen itt az eladó és a vevő (vagy a két cserélő fél, mert ezt is lehet) között nincs ott a kereskedő. Ugyan eladáskor egy bizonyos összeget felszámol az oldal, cserélni ingyen lehet.

Spinlister

Mindenki tegye a szívére a kezét és ismerje el: bizony járt már úgy, hogy jó sok pénzt adott ki valamilyen sporteszközért, amit nem sokkal később meg is bánt, mert nem használta ki eléggé. Különösen bosszantó lehet ez a drágább technikai sportágak esetében, hiszen egy-egy sífelszerelés, jobb kerékpár igen sokba kerül. Erre megoldás a Spinlister, ahol eladhatjuk, vagy elcserélhetjük ezeket a sporteszközöket – egyelőre sajnos csak az Egyesült Államokban.

LeftoverSwap

Képzeljük el, hogy bulit rendezünk, esetleg egy komolyabb baráti, rokoni társaság érkezik hozzánk. Ilyenkor jó (és nem csak magyar) szokás szerint elég könnyű túlbiztosítani magunkat kaja és ital szempontjából. A magunk részéről azért is gyűlöljük a maradékot, mert lábrázást kapunk a gondolattól is, hogy a következő négy napban ugyanazt együk, mert kidobni nem akarjuk és azt sem szeretnénk, ha megromlana.

A LeftoverSwap ekkor jelent segítséget, hiszen egyszerűen csak lefotózzuk az ételt, és ha regisztráltunk az oldalra, már fel is dobhatjuk, jó eséllyel lesz, aki elviszi, és még némi pénzt is kapunk érte. Ugyanez természetesen fordítva is működik, mi is vihetünk el maradékot. Persze a rendszerhez elég komoly bizalom kell, hiszen mégiscsak ételről van szó, de a jelek szerint a dolog működik.

Just Park

A Parkatmyhouse néven indult oldal is egy égető problémára kínál megoldást, hiszen a nagyvárosokban rengetegen szenvednek a parkolóhely hiányától. Így aztán akár egy állandó parkoló (nem is beszélve mondjuk egy garázsról) komoly értéket képvisel. Londonban például egy-egy kisebb vidéki ház árát is elkérik egy parkolóhelyért, így nagyon nem mindegy, hol és mennyiért hagyjuk ott az autónkat. A felajánlók pedig értelemszerűen némi zsebpénzhez jutnak. (Vasútállomás vagy repülőtér közelében élők előnyben!)

Streetbank

A Streetbank olyan „bank”, ahol a szomszédok oszthatnak meg egymással szinte mindent. Jelenleg több mint 57 ezren regisztráltak rá, és nagyságrendileg ugyanennyi dolgot is osztanak meg. Ezek skálája egészen nagy lehet, kezdve a szerszámoktól, a hangszereken és a szófákon át egészen a munkaerőig. A cél a közösségi érzés felélesztése, a csatlakozás pedig ingyenes.

süti beállítások módosítása