A közösség ereje

Halloween olcsón: éljen a jelmezcsere!

2014. október 25.

Közeledik Halloween, ami ugyan Magyarországon még nem akkora össznépi buli, mint az Egyesült Államokban, de azért egyre többen öltöznek be. A közösségi gazdaság persze ide is betört.

Halloween gyerekek.jpg

Mit tegyünk, ha nem akarunk a tavalyi, megunt, vagy csak már az ismerősök, barátok által ismert jelmezben megjelenni Halloween éjszakáján, vagy a gyermekünknek keresnénk valami újdonságot? Természetesen vehetünk is újat, de ez aligha költséghatékony megoldás egy tipikusan egyetlen alkalomra szóló esetben.

Erre találták ki Kanadában az Országos Jelmezcsere Napot, melynek keretében immár több mint két tucat helyszínen (például Albertában, British Columbiában, Nova Scotiában és Ontarióban) csereberélhetik el saját és gyermekük megunt kosztümjeit az emberek.

A jelmezcseréket jellemzően október közepén tartják (mert hát előtte még, utána pedig már kit érdekel…), természetesen a neten is meg lehet nézni a felajánlott jelmezeket, regisztrálhatnak is és mindenki megkeresheti a hozzá legközelebb eső helyszínt.

Természetesen bátorítják a mozgalom kiterjesztését, így aki akar, regisztrálás után a nagy közösség tagjává válhat és megszervezheti a maga kis helyszínét (segítséget is kap, poszterekkel, egyéb népszerűsítő dolgokkal).

A dolog annyira komoly, hogy az Országos Jelmezcsere Napnak igazgatója is van, aki szerint az eseménysorozat arra is jó, hogy a felnőttek megint kicsit gyereknek érezhessék magukat.

„Szerintem a szülőknek azért tetszik ez az ötlet, mert amikor gyerekek voltak, a saját szüleik ilyenkor azt mondták, menjenek a gardróbba és szedjék elő a jelmezüket. Ez is valami hasonló, a gyerekek elmennek velük és turkálnak kicsit, és persze az esetek nagy részében mondjuk egy Star Wars-jelmezt választanak, ám néha egészen elképesztő dolgok kerülhetnek elő” – mondta Robin Rivers.

Az Egyesült Államokban 5-6 éve kezdődött mozgalom (mert lassan azzá növi ki magát), ami villámgyorsan nőtte ki magát, pár évvel később már két órán belül 500 jelmezt cseréltek el.

Nem kis pénzről van szó, egy korábbi felmérés szerint ugyanis egy négytagú család több mint 300 dollárt (60 ezer forintot) költ jelmezekre és dekorációra.

süti beállítások módosítása