A közösség ereje

Te megvarrod, én meglocsolom, de kutyát is sétáltathatunk

2014. november 14.

Ki ne szeretné, ha a közelében lenne egy ügyes villanyszerelő, ha hirtelen elromlik valami vagy éppen egy megbízható szomszéd, aki váratlan helyzetben vigyáz a csemetékre. A Mi utcánk.hu azt tűzte ki célul, hogy összekösse az egy környéken lakókat, akik az oldalon keresztül felajánlhatják segítségüket, készségeiket, képességeiket egymásnak, illetve természetesen kérhetnek is segítséget. Így például egy drága tárgyat nem kell mindenkinek megvenni, hanem meg lehet osztani a használatot, de lehet társasjátékpartit vagy grillezést is szervezni, hogy a helyi kisközösség jobban megismerje egymást és számíthasson a másikra.

közösség.jpg

Az oldal egyik alapítóját, Szabó Dávidot kérdeztük először arról, hogy miért praktikus ezeknek a szolgáltatásoknak a közvetítse?

Sokkal többet lehet ilyen módon spórolni, ha tudom ki, milyen erőforrással rendelkezik. Praktikus, hogy például nagyobb értékű tárgyakat közösen lehet használni. Az oldal fórumot biztosít többek között arra is, hogy az emberek közös programokat szervezzenek rajta keresztül. Sikerült már egymásra találniuk futópartnereknek, kutyasétáltatóknak, alakult már kártyaparti és közös társasjátékozás. De volt, aki szakemberre talált a környéken, más meg pótnagymamára.

Ezek az emberek eddig is egymás közelében laktak, mégsem ismerkedtek egymással, ez egy ilyen felületen könnyebb? Miért gondoljátok, hogy így fognak?

Az emberek általában nehezen kezdeményeznek, online mintha ez könnyebben menne. Feltesznek egy kérdést, a másik válaszol, a kapcsolat fokozatosan alakul ki, mire találkoznak, már valamennyire megismerik egymást. Bizalmi lakóközösségek kialakítása a célunk, ami nem megy egyik napról a másikra. Augusztus elején indultunk és már van 25 ezer felhasználónk. Már beépítettünk egy értesítési rendszert, ami korábban hiányzott, így például ha a környéken, ahová az illető regisztrált, történik valami, arról értesítést kap a felhasználó, ahogy arról is, ha kérés érkezett a csoportba, így be tud kapcsolódni a programba, ha érdekli vagy jelentkezhet segíteni.

Jelenleg az a cél, hogy az oldal minél komfortosabb, használhatóbb, szerethetőbb legyen. Egyébként tényleg együtt csináljuk a felhasználókkal. Folyamatosan vonjuk be őket is a készítésbe, küldenek visszajelzéseket, hogy mi jó, min kellene változtatni.

Hogyan tartható számon, hogy ki-kinek segített, kinek kellene viszonozni a szívességet? Mi van, ha nem tudok olyat ajánlani, amire a másiknak szüksége van?

Nem kell ezt ilyen szigorúan venni, akkor valaki más majd segít. Olyan pedig nincs, hogy valaki nem tud semmit adni, mert legközelebb adhat a másiknak akár egy tálca sütit vagy locsolhatja a virágait, ha elutazik vagy épp megvarrhatja a nadrágját. Persze jó észben tartani, hogy ki segített, de nem feltétlenül csak így működhetnek a viszonosságok. Ide nagyon pozitív emberek gyűltek össze, akik nem ennyire szőrszálhasogatók.

Külföldön léteznek időbankok ezekről már írtunk korábban), ahol számon tartják a befektetett időt, munkát, amit valaki beletesz a közösségbe, és ő majd annak arányában vehet is ki belőle. El akartok indulni ilyen irányban?

Igen, ismerjük ezeket a példákat, de nem mi valóban lokálisak akarunk maradni, a kisközösségben, hogy ezek a kölcsönös segítségek valóban szívességi alapon működjenek.

Hogyan alakul üzleti szempontból a kezdeményezés?

A regisztrált felhasználók ingyen használják, ez egy fórum, ahol egymásra találhatnak. Még folyamatban van az üzleti modell megtalálása, ami számunkra működhet. De jött már egy befektetőnk, akinek ráadásul annyira tetszett a dolog, hogy munkaerőként is beszállt. Sok ötletünk van, egyelőre fejlesztjük az oldalt, szeretnénk majd mobil applikációt, és jó az együttműködésünk más hasonló kezdeményezésekkel is.

Sajnos, a mi környékünkön még nem jött össze az elinduláshoz szükséges 30 fő, így még gyakorlatban nem próbáltam a csereberét, de kíváncsian várom, hogy milyen lesz a „mi utcánk” közössége, ha összejön a szükséges csapat.

süti beállítások módosítása