A közösség ereje

Így spórolhat a zöldségen, gyümölcsön

2014. október 27.

Magyarországon is egyre népszerűbb a biokertészet és – gazdálkodás, világszerte pedig kifejezetten divattá vált. Így aztán azon sem csodálkozhatunk, hogy itt is megjelent és gyorsan elterjedt a közösségi gazdaság.

magcsere_1.jpg

Ha azt mondjuk, vetőmagcsere, akkor a legtöbben alighanem csak legyintenek – és milyen rosszul teszik! A történet ugyanis csak részben szól a kertészkedésről, sokat tanulhatunk és spórolhatunk is vele, mindjárt ki is derül, hogyan.

Mint ezt már oly gyakran leírtuk ezen a blogon, természetesen a vetőmagcserét sem az internet hozta el, sőt, alighanem az egyik legősibb és legtermészetesebb közösségi csereberéről van szó.

Az internet azonban ezen a folyamaton is sokat változtatott, egyrészt immár jóval szélesebb körben kereshetünk magunknak cserepartnert, másrészt a folyamat is felgyorsult. Egyre több helyen szerveznek olyan találkozókat, ahol a lelkes termelők és kertészek találkozhatnak és magokat (no és persze tapasztalatot) cserélhetnek egymással.

Egyre többen vannak olyanok is, akik a megélhetés egyre magasabb költségei miatt egyszerűen a kiadásaikat szeretnék csökkenteni azzal, hogy saját maguknak termelik meg a zöldséget, gyümölcsöt.

A szervezett találkozók egy része oktatási céllal történik, ahol a látogatók megtanulhatják a kertészkedés és növénytermesztés alapfogásait, miközben azt is elmondják nekik, hogy lehet megőrizni egy terület biodiverzitását, sokszínűségét.

Az Egyesült Államokban először 2006 januárjában rendeztek ilyen napot a Washington Gardener Magazine kertészeti folyóirat szervezésében, és az esemény akkora siker lett, hogy gyorsan megszületett az országos változata is, amit minden január utolsó szombatján tartanak.

„A magok bizonyos értelemben olyanok, mint a bőröndök, melyekben az emberek magukkal viszik a kultúrájukat” - fogalmazott Mike Szuberla, az ohiói Toledóban rendezett magcsere szervezője. Az ilyen események egyébként nem ritkán a közösséget összefogó rendezvények is.

Szintén 2006-ban indult az angliai Southamptonban egy hasonló kezdeményezés, ami azóta is töretlen sikerrel zajlik minden februárban. A szervező (és egyben helyi őstermelő) Ziggy Woodward célja nem csak a hasonszőrű emberek összefogása, hanem az ötletek megosztása is.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy míg az emberiség történelmének nagy részében nem vásároltuk, hanem kineveltük a palántákat, így nagy volt a változatosság, addig az utóbbi évtizedekben a nagy cégek megjelenésével ez a szám drasztikusan csökkent, hiszen ők elsősorban abban érdekeltek, hogy minél nagyobb mennyiségben adjanak el magokat, ez viszont gazdaságosabb szűkebb kínálat mellett.

Mindenesetre a saját növény nevelése nem csak a pénztárcánkat kíméli, hanem jó móka is, (nem is beszélve arról, mennyivel jobb íze van, hiszen mi nevelgettük) így érdemes kipróbálni!

süti beállítások módosítása