A közösség ereje

Karácsony megosztva

2014. december 10.

Bár nem intézményesített közösségi kezdeményezésről van szó, de az ünnepek kapcsán eszembe jutott egy nagyon is közösségi esemény, ami akár egy közösségi oldalon is szerveződhetne, de jelen esetben még az sem kellett hozzá.

karacsony.jpg

Lassan hagyománnyá válik a szomszédok összefogása annak érdekében, hogy a lakóközösségben egy kicsit mindenki számára ünnepi hangulatot teremtsenek, közös betlehemezéssel, sült gesztenyével és forraltborozással. És most nem valami idillt szeretnék leírni, hanem nagyon is valóságos történéseket.

Őszintén mondom, nagy szerencsénk volt a lakóközösséggel, ahol közel 9 évig laktunk, időnként még most is visszajárunk. A dolog talán annak tudható be, hogy sok fiatal pár és család költözött egyszerre egy újépítésű lakóparkba, ahol ahogy megszülettek a gyerekek, megteremtve a közös pontot az egymás szomszédjában lakók között, igazi közösség alakult ki.

Volt közös madárfészek figyelés, játszótérfestés, ruhacsere, egyebek. Mint az orgonasípok jöttek a testvérek, úgyhogy egészen vegyes lett a korosztály az elmúlt tíz évben. Így van utánpótlása az angyalkáknak, a pásztoroknak, Józsefnek és Máriának is. Persze ehhez kellettek olyan közösségi emberek, szülők, akik betanítják a kicsiket, próbálnak velük, szöveget, éneket, hangszeres betéteket – mert ilyenek is vannak az előadásban.

Karácsony előtti este pedig összegyűlnek a ház által U alakban határolt udvaron a lakók, érdeklődők és „potyázó” visszajárók, hogy egy kicsit közösen átéljék a hidegben toporogva a karácsonyi hangulatot, amit a gyerekek műsora garantál. Lehet egy kicsit együtt is énekelni, majd megosztani a süteményeket, forralt bort és egyéb jóságokat, úgy hogy azt még a már majdnem kamaszok is élvezik.

De az ünnep a megosztásának egyéb lehetőségei is léteznek, például lehet közösen főzni, többfélét, nagy mennyiségben, amiből aztán mindenki haza tud vinni egy egész menüt, és nem egyedül kell a tűzhely körül sürgölődni egész nap az jeles napon, és holt fáradtan a fa alá dőlni.

Van olyan oldal, ahol azok kereshetik egymás társaságát egy karácsonyi ebéd vagy vacsora erejéig, akik egyébként egyedül töltenék az ünnepet. Vállalhatjuk a főzést, és hívhatunk vendéget. Egy ausztrál oldal arra vállalkozott, hogy összeköti azokat, akiknek valamilyen szállítani valójuk van, azokkal, akik éppen úton vannak és rendelkeznek üres hellyel a kocsiban. Így akár a karácsonyi csomagokat is könnyebben célba juttathatjuk és még a postán sem kell sorban állni, és persze az ajándékokat is be lehet szerezni cserebere útján is. 

 

süti beállítások módosítása