A közösség ereje

Rukkolj, happolj, olvass!

2014. december 03.

Őszintén bevalljuk, hogy a könyvek a gyengéink, nem kevés pénzt költünk a beszerzésükre. Mivel a gyerekeknek is sikerrel adtuk át az olvasás szeretetét, az utánpótlást nem egyszerű megoldani. Főleg, hogy egy-egy könyv „felfalása” néha nem tart tovább egy-két napnál, ad abszurdum egy délutánnál. Persze járunk könyvtárba, az ismeretségi körben csereberélünk is, de alighanem érdemes lenne ezt a kört tágítani. Így bizony nekünk is remek lehetőség a rukkola – a könyvcserélde, amit egészen biztosan ki fogunk próbálni. Megkérdeztük a csapatot az indulásról és a legnépszerűbb könyvekről is. Hátha, találtok köztük néhány tippet így az ünnep közeledtével. A csapat képviseletében az egyik alapító Kovács Adrián válaszolt.

konyvek.jpg

A könyvcserének - vagyis a rukkolának mára elég komoly előélete van - a közösségi gazdaságban talán a kezdeményezések első hullámában indult, miért éppen a könyvekre esett a választás?

A Rukkola 2012 júliusában indult, még mielőtt a “sharing economy” fogalmát igazán megismertük volna. Hárman, az ország három különböző pontjából arról kezdtünk el beszélgetni, hogy jó lenne egy olyan platform, ahol a “feláldozható” könyveinket elcserélhetjük és nyomon követhetjük azok útját. A könyv azért bizonyult jó választásnak, mert szinte mindenkinek van könyve, menőnek számít, ha valaki olvas és közben igazán jól cserélhető tárgy, hiszen mindenkinek más értéket képvisel és viszonylag ritkán szeretnénk többször elolvasni.

Újra és újra felmerül, hogy az emberek egyre kevesebbet olvasnak, az oldal sikere és a közel 300 ezer gazdát cserélő könyv mintha ennek az ellenkezőjére utalna?

A rukkolázás életérzés. Az, hogy kockázat nélkül vehetem le mások polcáról a könyvet és ugyanígy tovább is passzolhatom, de akár meg is tarthatom, igazi motivációs tényező. Viszonylag olcsón kipróbálhatok bármit és ez játékká teszi a gyűjtögetést. Persze, ha már nálam van a könyv, akkor nagy eséllyel el is olvasom, így megvalósul a rukkola kultúrmissziója: az olvasás népszerűsítése.

Itt elég egyértelmű pontozási és a csere gyakorlati lépéseit szabályozó rendszer működik, esetleg valamelyik működő külföldi oldal adott hozzá mintát?

A pontozás ötlete egy külföldi oldalról származik (http://bookmooch.com), azonban a folyamat kialakítása a vonatkozó struktúrákkal és szabályokkal teljesen saját ötlet volt. A rendszer időről időre változik, ahogy egyre jobban megismerjük a felhasználó igényeket, illetve mi is egyre tapasztaltabbak leszünk.

Mi a tapasztalatotok, hogyan működik a visszajelzési rendszer?

Mint minden rendszer esetén, a kezdetben a Rukkolán is sok visszaéléssel találkoztunk. Ez rossz irányba terelte a versenyt (végső soron verseny folyik a legnépszerűbb könyvekért), demoralizálta a játékot és csalódottá tette a “tiszta” felhasználókat. Ennek kordában tartására találtuk ki a visszajelzési rendszert, melyet a közösség nagy örömmel fogadott. Indokolt esetben “lófej”-et kapnak az arra érdemes tagok, mellyel időben korlátozott, vagy végleges kizárás is járhat. Ez jó visszatartó erőnek bizonyult.

Saját nyelvezete is van az oldalnak, ennek mi a szerepe, esetleg közösségerősítő célja van?

A Rukkola felhasználói csoportja főként 18-35 év közötti generáció, ők nagy kedvvel használják ezeket a szavakat, ezekből újakat alkotnak, továbbfejlesztik a szlenget. Ez a közösséghez tartozás érzését erősíti a tagokban. Az új funkciókat szinte már a közösség nevezi el. Jó példa erre a Prerukkolás, amely azt jelenti, hogy beharangozzuk a rukkolni szánt könyvünket, hogy megkezdődhessen a licit. Ezt a kifejezést a felhasználók már jóval a funkcionalitás bevezetése előtt kitalálták és használták.

Az is benne van az ismertető szövegben, hogy minél hamarabb add is tovább a könyvet, ha elolvastad, az embernek gyakran "személyes" kapcsolata alakul ki a könyveivel, mennyire könnyű vagy nehéz valamit "beáldozni"?

A pontozási rendszer bevezetése nagy változást hozott a rukkolt könyvek összetételében. Azóta a felhasználóink sokkal szívesebben teszik be a rendszerbe a népszerű, keresett könyveket is, hiszen megfelelően magas pontot kapnak cserébe, melyért lehetőségük van egy hasonlóan népszerű könyvet happolni. A Rukkolán jutalmazzuk azt, ha minél előbb visszakerül egy könyv a rendszerbe. Ha 30 napon belül rerukkolnak egy könyvet, plusz két pontot kapnak érte. Az igazán személyes kötődésű könyveket azt hiszem, mindenki a könyvespolcán tartja. :)
Az “elengedés” egyébként alapfeltétele a cserének, így időről-időre igyekszünk népszerűsíteni a filozófiáját.

Milyen típusú könyvek a legnépszerűbbek?

Jelenleg az öt legnépszerűbb könyv a Rukkolán:

1. Suzanne Collins: Az éhezők viadala

2. Amiee Bender: A citromtorta különös szomorúsága

3. Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

4. George R.R. Martin. Trónok harca

5. Nyáry Krisztián: Így szerettek ők

A Rukkolán is azok a könyvek a legnépszerűbbek melyek az eladási listákat vezetik (kortárs szórakoztató irodalom).

A kívánságlisták alapján milyen tendenciákat láttok?

A felhasználóink általában gyorsan reagálnak az újdonságokra, így a legfrissebb kiadványok megjelenésével a kívánságlisták is ezekkel együtt bővülnek. Azonban vannak, akik a ritkaságok megszerzésére, a gyűjtemények kiegészítésére koncentrálnak és így alakítják a vágyott könyveik listáját. Nagyon sok visszajelzést kapunk, hogy ők is megtalálják a számításaikat, mert olyan régóta keresett könyveket is beszerezhetnek a rukkolán, amelyeket már antikváriumban sem kapnak meg.

Miért jobb, miben más, mintha elmennék könyvtárba?

A megosztáson alapuló gazdaság, a “sharing economy” legnagyobb versenyelőnye a szélesebb hozzáférés biztosítása. Kényelmesen, a nappalinkból válogathatunk és házhoz jön a könyv, miközben beszélgetést is kezdeményezhetünk az előző tulajdonossal. Rukkolóként tevékenyen részt vehetek a könyveim felajánlásával a kínálat alakításában, így erős a közösséghez való tartozás érzése.

süti beállítások módosítása