A közösség ereje

Mennyit lehet keresni az Uberrel?

2014. november 24.

A napokban Budapesten is megjelent a taxisok rémálma, az Uber, amely azt ígéri, hogy olcsóbban utazhatunk vele, mint a hivatásos taxikkal. A cég azt állítja, sofőrjei akár évi 90 ezer dollárt is megkereshetnek (igaz, nem Budapesten, hanem New Yorkban) – de vajon mi igaz ebből?

Uber.jpg

Az Uber szerint a rendszerben részt vevő autósok akár 90 ezer dollárt is kereshetnek évente, ami még akkor is sok, ha mindezt az olcsónak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető New Yorkban lehet (állítólag) összeszedni.

A BuzzFeed riportere, Johana Bhuiyan utánajárt, mi igaz ebből, és utazásai során beszélgetni kezdett a sofőrökkel, akik közül többen megmutatták neki, mennyit is keresnek az uberezéssel.

A bevételt természetesen sok tényező befolyásolja: heti hány órát tölt az utakon, az év mely időszaka van éppen, melyik nap és napszak, milyen az időjárás, és még sorolhatnánk. Vannak persze kiadások is, pénzbe kerül az autó, a biztosítás, az üzemanyag, és az alkatrészeket is cserélni, pótolni kell időnként. Ezeket természetesen nem az Uber, hanem a sofőr maga fedezi.

Hívjuk segítségül a matematika nemes (bár általunk annyira nem kedvelt) tudományát, és számoljunk! Az évi 90 ezer dolláros bevételhez havonta 7500, heti 1731 dollárt kell összehoznunk.

Ha egy sofőr heti hat napon dolgozik 12 órát (ami egyfelől messze nem tipikus, másrészt 72 órás, brutális munkahetet jelent), akkor 24 dolláros órabért kell produkálnia. Értelemszerűen ha csak heti 4 vagy 5 napot csinál végig 12 órákban, akkor már 36 vagy majdnem 29 dollárt kell összehoznia óránként és így tovább.

Johana Bhuiyan mindenesetre nekiállt beszélgetni és számolni, és a végén az jött ki, hogy gyakorlatilag lehetetlen évi 90 ezer dollárt (pláne stabilan) összeszedni az Uberrel, miként azt is lehetetlen megmondani a rengeteg változó miatt, hogy átlagosan mennyit keresnek a sofőrök.

Nincs tehát olyan, hogy „átlagos Uber-sofőr”, de a BuzzFeed 21,90 dolláros órabérrel, 30 órás hetekkel számolva arra jutott, hogy körülbelül évi 34 ezer dollár megkereshető.

(via)

süti beállítások módosítása