A közösség ereje

Cseréljünk otthont!

2014. október 15.

Kényes témához értünk, legalábbis a magunk részéről a közösségi gazdaságnak ez az a része, amivel kapcsolatban a legtöbb kérdőjel felmerül bennünk, hiszen az embernek az otthona mégiscsak a legintimebb helye. Pedig a tapasztalatok szerint nem kellene aggódunk…

otthoncsere.jpg

A meglehetősen rossz passzban lévő Kate Winslet és Cameron Diaz a neten találnak egymásra, és cserélnek házat, így próbálván meg kikeveredni az érzelmi hullámvölgyből, és minő szerencse, ezzel egy időben, a másik otthonában, mindketten megtalálják a boldogságot Jack Black és Jude Law oldalán.

Jó, rendben, a 2006-os romkom, a Holiday nem tartozik minden idők legemlékezetesebb filmjei közé (noha egy fázós téli estén kellemes és könnyed néznivaló), viszont történetesen pontosan mai posztunk témáját, az otthoncserét dolgozza fel.

Azt persze nem tudjuk garantálni, hogy mindenki szerelemre lel (már akinek erre van szüksége), az viszont biztos, hogy ez sem a XXI. század találmánya. Olyannyira nem, hogy a legtöbb hozzáértő 1953-ra teszi eredetét, amikor a svájci és a holland pedagógus szakszervezet együttműködésében így utazhattak a két ország tanárai olcsón külföldre nyaralni.

Miután pénz sosem cserél gazdát, anyagilag ennél ideálisabb megoldást nehéz elképzelni, így az sem csoda, hogy az internet 90-es évekbeli terjedésével párhuzamosan az otthoncsere is gyorsan virágzásnak indult, hiszen nem kellett már nyomtatott katalógusokban keresgélni.

Az internet ráadásul a biztonságot is növeli, hiszen a partner könnyebben ellenőrizhető, a visszajelzésekből kiderül az is, ha valami esetleg nem stimmel, illetve (ami a legfontosabb) mindenki megtalálhatja magának a megfelelő cserepartnert.

Típusok

Az otthoncsere szinte bármilyen ingatlant magába foglalhat: lakást, házat, apartmant, sőt, akár hajót is, a választék tehát szinte végtelen, mindenki kiválaszthatja magának a leginkább megfelelőt.

Ha már itt tartunk a legtöbb otthoncsere még mindig egyidőben történik, azaz a két fél megbeszéli, mikor megfelelő mindkettejüknek az időpont. Aki nem az otthonát, hanem a hétvégi házat, vagy egy másik lakását ajánlja fel, természetesen választhat másik időpontot is, amennyiben az a partnernek is jó.

Meglehetősen elterjedt az a változat is, amikor az ingatlan tulajdonosa otthon maradva fogadja a cserepartnert, majd utána fordul a kocka és ők utaznak a másikhoz.

Kik cserélnek?

Egy 2008-as (azaz nem túl friss) felmérés szerint (a homeexchangeguru.com készítette) az otthoncserélők több mint 60 százalékának felsőfokú végzettsége van. Egy jóval frissebb, a bergamói egyetem által 2013-ban készített tanulmány azt mutatta ki, hogy noha azt gondolnánk, a digitális generáció a leginkább aktív, ez nem így van: a résztvevők 28,3 százaléka 45–54 év közötti, 18,7 százaléka pedig 65 év feletti, míg csak 5,9 százalékuk 34 év alatti. (Aminek persze akár az az egyszerű magyarázata is lehet, hogy a fiatalok még nem nagyon rendelkeznek saját ingatlannal…)

Érdekes lehet még, hogy 52 százalék vagy gyerek(ek)kel, de mindenképpen három vagy több fős csoportban utazik. Nem meglepő, hogy ezek az emberek általában aktív, lelkiismeretes és a kultúra iránt érdeklődő turisták.

A megkérdezettek (főleg bergamóiak) 84 százalékát elsősorban a múzeumok és a szabadtéri tevékenységek érdeklik, kétharmaduk fontosnak tartja a környezettudatosságot. Az étkezésben is tudatosak, 63 százalékuk kifejezetten pártolja a fair trade-et, míg 73 százalékuk a bioélelmiszereket.

A csere előnyei

Nyilván a legkézzelfoghatóbb előny a takarékosság, hiszen az utazás egyik legdrágább tényezője, a szállás költsége esik így ki. Ugyanakkor kevésbé kézzelfogható, de legalább ennyire fontos (legalábbis szerintünk), hogy lehetőséget kapunk arra, hogy a helyiek életét éljük, amennyire egy ilyen utazás lehetővé teszi, beilleszkedjünk a környezetbe.

süti beállítások módosítása