A közösség ereje

Vegyen áramot a szomszédtól!

2014. december 05.

Érdekes kísérletben kezdett egy holland startup, amely lehetővé teszi, hogy extrém esetben akár a szomszédtól vásároljanak a felhasználók áramot, kizárva a körből a közműveket.

Vandebron cím.jpg

Egyre több területen terjeszkedik a közösségi gazdaság, Hollandiában például már az elektromos művek vezetése is elkezdheti vakarni a fejét, ugyanis egy startup ezt a szolgáltatást vette célba.

„Jött egy nagyon egyszerű ötlet: miért nem vásárolhatok áramot mondjuk egy olyan gazdálkodótól, akinek szélturbinája van?” – mesélt a kezdetekről a Vandebron négy alapítójának egyike, Remco Wilcke.

„Utánanéztünk a dolognak és kiderült, hogy az ötlet ugyan egyszerű, a megvalósítás ennél már kissé összetettebb” – tette hozzá a holland férfi.

A dolog lényege, hogy a fogyasztó regisztrál az oldalon, bejelöli, milyen típusú szerződést szeretne kötni (egy és három éves között lehet választani), és mennyi áramra van szüksége, majd választhat az előállítók közül, akik természetesen a bemutatkozó oldalukon minden fontos részletet feltüntetnek magukról.

Bernard és Karin Kadijk például Hollandia északi részén élnek. Egyetlen szélturbinájuk van, ami 600 háztartásnak elegendő áramot termel. Jelenleg kilowattóránként 69 forintért árulják. Ha szeretnénk velük üzletet kötni, megadjuk a nevünket, címünket, és az üzlet két percen belül megköttetik.

Vandebron cikk.jpg

A Vandebron szerint az üzleten az előállító és a fogyasztó is nyer, előbbi azért, mert magasabb árat kérhet, hiszen nincs rászorulva a közművekre, amelyek értelemszerűen megpróbálják leszorítani a felvásárlási árakat, a fogyasztók pedig azért, mert nem kell egy csomó, a közművek által beépített járulékos költséget kifizetniük. Az oldal nem számít fel az eladott mennyiség után külön díjat, csak egy havi kb. 3000 forintos előfizetési díjat mindkét fél részére.

„Mindez azt jelenti, hogy elérhetőbb lett a megújuló energia, és érdemesebb is befektetni” – mondta egy másik alapító, Aart van Veller, aki társaival együtt úgy véli, a közműszolgáltatók abban érdekeltek, hogy minél több egységet adjanak el és számlázzanak ki, ami rontja az energiahatékonyságot. Ezzel szemben a Vandebronnak az az érdeke, hogy a fogyasztók minél több energiát és pénzt spóroljanak, mert így több lesz a felhasználójuk.

Jelenleg 12 termelő regisztrált az oldalra, ők összesen mintegy 20 ezer háztartást képesek ellátni árammal, de Aart van Veller úgy véli, ez a szám akár egymillióra is nőhet.

Vandebron cikk 2.jpg(mindhárom fotó: vandebron.nl) 

A dolognak van közösségi vonatkozása is, hiszen a vevők személyhez tudják kötni a vásárlást. Nemrégiben Bernard és Karin Kadijk például nyílt napot tartott, ahol mintegy 100 vásárlójuk jelent meg. Kicsit olyan ez, mint amikor az ember a kedvenc sarki zöldségeséhez megy, ott is kialakul bizonyos kapcsolat egy idő után.

A nagy kérdés persze az, hogy megjelenhetnek-e máshol is a Vandebronhoz hasonló startupok. Hollandia abból a szempontból mindenképpen előnyben van, hogy az energiapiacon erős a dereguláció, azaz könnyebb belépni a kisebb függetleneknek is.

Ugyanakkor egy jó példa és működőképes modell miért ne terjedhetne el máshol is?

(via)

süti beállítások módosítása