A közösség ereje

Hogyan utazzunk olcsón?

2014. október 06.

A kérdésre természetesen ebben az esetben is a közösség a válasz, ráadásul annak egyik legnépszerűbb formája. A couchsurfing (kombinálva az olcsó repülőjegyekkel) ugyanis megadja azt a lehetőséget, amiről korábban álmodni sem mertünk: az igazán olcsó utazásét.

couchsurfing.jpg

A couchsurfing (magyarra talán kanapészörfnek fordíthatnánk, de nem fordítjuk, mert ez már így terjedt el) egyszerre utazási és társadalmi jelenség, és miközben felettébb jótékony hatással van a pénztárcánkra is, olyan élményekkel ajándékozhat meg, amivel a szervezett utak nem.

A lényeg az, hogy (jó értelemben véve) felhasználva a barátságos, jó fej emberek nyitottságát, úgy utazgathatunk a világban, hogy a talán legdrágább tényezőt, a szállásért fizetendő összeget szinte teljesen megspórolhatjuk.

Noha a couchsurfing viszonylag új jelenség, természetesen ebben az esetben sem találták fel a meleg vizet, hiszen sok száz éves dologról van szó (mást ne mondjunk, a magánházaknál megpihenő vándorokra mindenki emlékszik az iskolai olvasmányokból), ugyanakkor az internet ezt is alaposan átformálta.

Olyannyira, hogy a legnagyobb ilyen oldal (amiről egy későbbi posztban terveink szerint még lesz szó), a Couchsurfing.org már 7 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, a világ szinte összes országában jelen van, saját bevallása szerint 100 ezer településen.

A dolog lényege, hogy ha regisztrálunk az oldalra, akkor azzal részei leszünk egy hatalmas, az egész világot behálózó közösségnek, és egészen elképesztő mennyiségű és minőségű szálláshely között válogathatunk, kezdve a kanapétól folytatva a külön szobán át egészen a külön kis házikóig.

Mitől jó a couchsurfing?

Bármilyen kezdeményezés csak akkor számíthat sikerre, ha minden résztvevő fél nyertesnek érezheti magát, nézzük meg, miért jó a szörfölés az utazónak, és miért annak, aki befogad!

A leginkább kézenfekvő előny a vándor szempontjából nyilvánvaló: rengeteg pénzt spórol meg azzal, hogy nem kell hotelben megszállnia. Ugyanakkor az utazási élményt is jelentősen növelheti, ha sikerül egy olyan házigazdát kifognunk, aki nem csupán az ágyat bocsátja rendelkezésünkre, hanem eligazít a helyi viszonyok között, megmondja, mit érdemes megnéznünk és mit nem, melyik étterembe üljünk be és melyiket kerüljük el (a közelmúlt budapesti túlszámlázási botrányait eszünkbe idézve ez utóbbi előnyét nem lehet eléggé hangsúlyozni), azaz sokkal közelebbről megismerhetjük az adott települést, mintha mindent nekünk kellene egyedül, akár a saját kárunkon felfedeznünk.

Aki nem szeret a turistahordák részeként végigvonulni ugyanazokon az utcákon megnézve ugyanazokat a nevezetességeket, mint mindenki más, az nagyon sokat nyerhet egy készséges házigazdával.

Talán kevésbé kézenfekvő, de hatalmas előny, hogy a couchsurfing segítségével rögtön lesz egy konyhánk is, azaz nem kell drága éttermekben ennünk, ha nem akarunk; olcsóbban és egészségesebben étkezhetünk, arról nem is beszélve: van rá esély, hogy a házigazdánk a helyi specialitásokat is jobban készíti el, mint a turistákra specializálódott éttermek.

Jó, jó, ez mind szép, de miért jó a couchsurfing annak, aki kiad? - hangozhat a jogos kérdés, amire a válasz szintén egyszerű: egyrészt aki ilyenre adja a fejét, valószínűleg maga is utazni fog, másrészt gyakorolhatja a nyelvet, harmadrészt (és szerintünk ez talán a legfontosabb) komoly kapcsolatrendszert alakíthat ki szerte a világon, aminél kevés jobb dolog van.

Rendben, de biztonságos-e?

Egy ilyen, alapvetően bizalmon alapuló rendszer legnagyobb rákfenéje mindig a biztonság, mind a kiadó, mind az igénybe vevő fél részéről. Ráadásul a médiában terjedő szenzációhajhász történetek sem a bizalom erősítését szolgálják.

Az ember természetesen nem szívesen enged be teljesen ismeretlen embereket az otthonába (vagy ha nem azt bocsátja rendelkezésre, akkor a tulajdonába), és a másik oldalról is érthető az aggodalom, hiszen nyugodtan csak olyan helyen tud pihenni az ember, ahol biztonságban érzi magát.

Így aztán az egész couchsurfing sikerének egyik sarokköve a bizalom kérdése, amire a rendszer folyamatosan próbálja megtalálni a megfelelő választ. Amikor regisztrálunk például a Couchsurfing.org oldalra, megadhatjuk, milyen vendéglátót keresünk: férfi legyen vagy nő, egyedülálló vagy pár, emellett a megadott profilból valamint a korábbi vendégek visszajelzéseiből fény derül a személyiségére is.

Ha ez nem lenne elég, fel is vehetjük a kapcsolatot az általunk kiválasztott házigazda korábbi vendégeivel, megkérdezve őket tapasztalataikról, és arról, még egyszer megszállnának-e a választott személynél.

A rendszer biztosítja, hogy a rossz jellemzéseket és osztályzatot kapó vendéglátók gyorsan kihulljanak a rostán, és gyakorlatilag esélyük sem lesz arra, hogy a jövőben bárki bekopogtasson hozzájuk. Mindez igaz az utazókra is, hiszen a legtöbben egyúttal vendéglátók is, a 7 millió regisztrált tag pedig már van akkora kritikus tömeg, hogy a visszajelzésekben meg lehessen bízni.

Hogyan legyünk jó szörfösök?

A couchsurfing természetesen ingyenes ugyan, de nem árt, ha emlékeztetjük magunkat arra, hogy a vendéglátók saját otthonukat nyitják meg előttünk és az idejükből is áldoznak ránk.

Noha erre semmi és senki nem kötelez bennünket, nyilván nem esik rosszul a házigazdának, ha valami szerény ajándékkal kedveskedünk neki. Azonban még ennél is fontosabb, hogy az időnkből is szánjunk rá valamennyit, hiszen ő is ezt teszi. Ami még fontos: ha elégedettel vagyunk, ne fukarkodjunk a dicsérettel nyilvánosan sem.

süti beállítások módosítása